Title Image

Selectivitat 2025: les preguntes competencials seran obligatòries i les faltes restaran més

Selectivitat 2025: les preguntes competencials seran obligatòries i les faltes restaran més

(Notícia extreta del 3/24)

Les proves d’accés a la universitat del juny que ve incorporen canvis, en el camí cap a fer-les totalment competencials l’any 2028. Els exàmens, de model únic, hauran d’incorporar un mínim del 20% de preguntes no memorístiques, que s’hauran de respondre obligatòriament. A més, caldrà ser molt curós amb la correcció lingüística, ja que errors en l’ortografia, la presentació i la coherència del discurs poden fer baixar la nota fins a dos punts.

El juny passat el Consell de Ministres va aprovar el decret reial per regular les PAU del 2025, en el qual eliminava l’opció que els estudiants puguin triar entre diversos models d’examen. Així, doncs, fixava un model únic per a cada matèria, que no permetrà descartar temari.

Ara, la Conferència de Rectors de les Universitats Espanyoles (CRUE) ha detallat com seran les proves i aviat publicarà els models definitius d’examen i els criteris de correcció.

El Departament de Recerca i Universitats preveu fer-los arribar a tots els centres i publicar-los al Canal Universitats a finals d’octubre.


Preguntes no memorístiques obligatòries

Entre el 20 i el 25% de les preguntes seran competencials, és a dir de continguts no memorístics. Per resoldre l’exercici, l’alumne haurà de relacionar els seus coneixements i demostrar pensament crític, capacitat de reflexió i maduresa.

Per exemple, en un examen de literatura, es poden utilitzar fragments que no necessàriament s’han d’haver llegit els alumnes i que serviran per avaluar el seu judici crític, la comprensió lectora i els coneixements literaris.

Aquesta part de l’examen s’haurà de respondre obligatòriament. Això vol dir que en un examen amb quatre preguntes de 2,5 punts cadascuna; hi haurà com a mínim una pregunta d’aquest estil.


Menys d’un terç de preguntes test

La gran majoria de l’examen, almenys un 70%, haurà d’oferir preguntes amb respostes obertes –que cal desenvolupar amb un text– i semiobertes –de resposta breu–.

Per tant, les preguntes tancades –amb una única resposta vàlida– com les de tipus test, només valdran un màxim de tres punts.

Per cada matèria es lliurarà un sol model d’examenper evitar que els alumnes estudiïn només una part del temari. Tanmateix, dins els apartats sí que hi pot haver diverses opcions de preguntes o tasques.

Fins a 2 punts menys per incorrecció lingüística

La normativa fixa també com s’avaluarà la correcció lingüística. A banda de l’adequació de la resposta al que demana l’enunciat, es valoraran la coherència, la cohesió, la correcció gramatical, lèxica i ortogràfica i la presentació.

En el cas de les proves específiques de les llengües oficials, com el català i el castellà, aquest tipus d’errors es podran penalitzar amb fins a dos punts.

Pel que fa a les llengües estrangeres, com l’anglès, el francès, l’alemany o l’italià, es podrà descomptar fins a un punt i mig, i a la resta de matèries, un punt.


Selectivitat 2025: 11, 12 i 13 de juny

Tot i que des de la conferència de rectors d’universitats espanyoles s’ha proposat que totes les autonomies facin la prova la primera setmana de juny, a Catalunya les dates ja estaven fixades per a la segona setmana.

La convocatòria ordinària se celebrarà els dies 11, 12 i 13 de juny; mentre que les proves de la convocatòria de setembre seran el 3, 4 i 5 de setembre.